Благодаря на България за военната и политическата подкрепа. Това обяви украинският

...
Благодаря на България за военната и политическата подкрепа. Това обяви украинският
Коментари Харесай

Зеленски: Благодаря на България за военната и политическата подкрепа

Благодаря на България за военната и политическата поддръжка. 

Това разгласи украинският президент Володимир Зеленски на страницата си в X (доскоро Twitter).

" Ползотворни диалози с премиера Николай Денков през вчерашния ден на срещата Украйна-Балкани. Обсъдихме по-нататъшно съдействие, сигурността на Черно море и обезпечаването на различни зърнени коридори. Среща с още балкански сътрудници през днешния ден ", добави президентът.

I thanked for Bulgaria’s military and political support.

Fruitful talks with PM Nikolai Denkov yesterday at the Ukraine-Balkans summit.

We discussed further cooperation, Black Sea security, and securing alternative grain corridors.

Meeting with more Balkan colleagues today.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

Лидерите на 10 страни от Югоизточна Европа и украинският президент Володимир Зеленски, които участваха в понеделник вечер в неофициална среща в Атина, излязоха със взаимна декларация, в която показват поддръжката си за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна пред лицето на съветската експанзия, съобщи АНА-МПА. 

Декларацията беше публикувана късно вечерта след вечерята и неофициалната полемика, проведена от гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, на която участваха водачи на страни от Западните Балкани, на страните членки на Европейски Съюз от района на Югоизточна Европа, ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, президентът на Молдова Мая Санду, както и гостуващият в Гърция президент на Украйна Володимир Зеленски. В срещата взе присъединяване и министър председателят на България Николай Денков.

В наличието на Фон дер Лайен и на Мишел единадесетте водачи се съгласиха още, че „ не може да има безотговорност за военни закононарушения и други жестокости като набези над цивилни и разрушение на инфраструктура и че на всички виновни би трябвало да бъде потърсена сметка “. Участниците в срещата бяха единомислещи и за незабавната потребност от ускорение на пътя на страните от Западните Балкани към Европейски Съюз.

Атинската декларация, която съдържа осем съществени точки, признати от водачите, споделя още, че - наред със Западните Балкани - Украйна и Молдова, които са съседки на страни членки на Европейски Съюз, имат общо европейско завещание и „ като стратегическа инвестиция в мира, сигурността и стабилността на Европа е значимо тези райони да бъдат включени като пълноправни членове на европейското семейство “.

Декларацията беше подписана от сръбския президент Александър Вучич, президентат на Молдова Мая Санду, украинския президент Володимир Зеленски, черногорския президент Яков Милатович, премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, румънския премиер Марчел Чолаку, косовския премиер Албин Курти, председателя на Министерския съвет на Босна и Херцеговина Боряна Кристо, премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, българския премиер Николай Денков и хърватския премиер Андрей Пленкович.

Те дефинират съветската инвазия като основен миг за Европа, който е основал ново ниво на осъзнатост на споделените правила, на единството и на общото бъдеще в границите на Европейски Съюз.

„ Законите и правилата, които допринасяха за постоянния и предсказуем ред на европейската сигурност в продължение на толкоз време, бяха нарушени и ние още веднъж сме очевидци на проявата на пагубните резултати на ревизионизма “, се споделя в декларацията.

„ Пред лицето на съветската експанзия ние показваме непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите ѝ граници, учредени на полезностите на демокрацията и върховенството на закона “, споделят подписалите декларацията.

Те декларират още поддръжката си формулата за мир на украинския президент Зеленски, както и за напъните на Общото заседание на Организация на обединените нации за реализиране на дълготраен мир в Украйна.

Лидерите напомнят, че преди 20 години срещата на върха Европейски Съюз – Западни Балкани призна, че Западните Балкани принадлежат на Европейски Съюз.

„ Ние твърдо имаме вяра, че през днешния ден това изказване е по-валидно от всеки път. Ескалиращата война в Украйна разкри незабавната потребност от мощен, резистентен и отворен Европейски съюз като крайъгълен камък на мира и просперитета измежду нашите нации в тези времена на провокации “, се споделя в декларацията.

Лидерите декларират, че на срещата си са подчертали „ значимостта да сложим пред себе си задачата за довеждане докрай на визията за един Европейски съюз, обогатен със Западните Балкани, Украйна и Република Молдова “. Участниците в срещата заявяват още потребността от „ нова сила и нов фокус на процеса на разширение, който да бъде осезателен и благонадежден, без заобикаляне на поставените условия “, и се ангажират да поддържат Украйна и Молдова, с цел да създадат идващите си стъпки в процеса на присъединение незабавно щом са осъществили нужните промени.

„ Ние твърдо имаме вяра, че 20 години след Солунската среща и в светлината на новата геополитическа действителност е пристигнало времето за приемем смела и амбициозна последна цел, която ще служи за ориентир, ентусиазъм и рамка “, се споделя в умозаключение в Атинската декларация на 11-те водачи.

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР